22-06-2010

Minder wisselingen van beroep door crisis

In 2009 zijn een stuk minder mensen van beroep veranderd dan de jaren ervoor. Tussen 2008 en 2009 kregen 773.000 mensen een ander beroep.

Van 2007 op 2008 waren dat er nog ruim 100.000 meer. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepresenteerd. De afname laat zien dat minder mensen van beroep veranderen in onzekere economische tijden, meldde het CBS. De afname is terug te zien in bijna alle beroepen. 

17-06-2010

'Slim bedrijf luistert naar werknemer'

In het gros van de ondernemingen is onvoldoende ruimte voor sociaal innovatiebeleid. Dat stelt vakbond CNV Dienstenbond.

Vooral in sectoren als de beveiliging en de supermarkten wordt het personeel veel te weinig betrokken bij de bedrijfsvoering.

"Bedrijven missen kansen om een goed werkklimaat te scheppen'', zei een woordvoerder van de vakbond donderdag.

Vorig jaar 73 procent meer ontslagaanvragen

Met de economische crisis is vorig jaar het aantal ontslagaanvragen bij het UWV Werkbedrijf en de kantonrechter fors gestegen.

In totaal hebben werkgevers voor ongeveer 90.000 werknemers ontslag aangevraagd in 2009. Dat betekent een stijging van 73 procent ten opzichte van een jaar eerder. 

16-06-2010

Vakantie geld inleveren voor een opleiding.

Driekwart van de Nederlandse werknemers is niet bereid vakantiegeld in te leveren om een opleiding te kunnen volgen.

Dit blijkt uit onderzoek van opleidingsvergelijker Eduhub.nl.
51 procent van de ondervraagden geeft als reden het vakantiegeld liever te besteden aan privédoeleinden. 25 procent vindt dat die vraag helemaal niet moet liggen bij de werknemer en dat de baas gewoon moet betalen. Slechts 24 procent van de ondervraagden is bereid vakantiegeld in te leveren ten behoeve van scholing. De helft van deze groep, 12 procent van het totaal, geeft aan zich te willen blijven ontwikkelen en vindt het daarom niet erg om geld in te leveren. De andere helft wil alleen inleveren als de baas ook een deel betaalt.

15-06-2010

Hoogopgeleide starter wil zich persoonlijk ontwikkelen

AMSTERDAM - De grootste ambitie van hoogopgeleide starters op de arbeidsmarkt is 'persoonlijke ontwikkeling'. Dat zegt althans 64 procent op de vraag wat hij of zij over vijf jaar op werkgebied wil hebben bereikt.  

10-06-2010

Adviestips tegen Oranjekoorts ;)

We geven het u alvast op een briefje mee. Aanstaande maandag zal een deel van uw personeel niet op komen dagen. U krijgt een e-mailtje met 'ik voel me niet zo goed' of een ander excuus. En we weten allemaal dat uw werknemers gewoon met een krat bier naar het Nederlands Elftal kijken. Hoe gaat u daar mee om? Een paar tips.


Aanstaande maandag speelt Nederland - Denemarken om de bijzonder ongelukkige tijd van 13:30. Volgens een bericht van NRC-next steeg het ziekteverzuim op de dag dat Nederland tegen Letland speelde in 2004 met maar liefst 19 procent. Duidelijk. Gelukkig heeft de Arbodienst een paar interessante tips voor u op een rij gezet.

500 euro voor persoonlijke ontwikkeling hbo-personeel

Om scholing te stimuleren en het belang van een ‘Persoonlijke ontwikkelingsplan (Pop)’ opnieuw onder de aandacht te brengen van het hbo-personeel, is door Zestor - het arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo - een nieuwe stimuleringsregeling gelanceerd. Tijdens de conferentie Hogescholen in dialoog: dag van de kennisuitwisseling op 19 januari is door Willem Jelle Berg - bestuurder van Zestor en tevens lid dagelijks bestuur van CNV Onderwijs – het startschot gegeven voor de actie “Bloei op met 500 POP”.

08-06-2010

Deel vmbo's tweetalig

Een deel van de lessen in het voorbereidend beroepsonderwijs wordt voortaan in het Engels gegeven. Dat heeft demissionair staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt dinsdag laten weten.


Komend schooljaar starten minstens vijf vmbo-scholen met tweetalig onderwijs, waarbij leerlingen jaarlijks dertig procent van de lestijd in het Engels krijgen. Zestien andere scholen volgen in de loop van 2011 en 2012. De verwachting is dat dit aantal nog verder zal toenemen.

De vele voordelen van ontwikkelen!

Het bieden van scholing aan werknemers werkt motiverend en is ook goed voor de ontwikkeling van het bedrijf. Voor een werknemer is het prettig te weten hoe zijn carrière binnen een organisatie eruitziet. De ondernemer beschikt over beter gekwalificeerd personeel.

Dakdekkers mogen niet meer zwaar tillen

Dat dakdekkers zich vertillen aan te zware rollen met dakbedekking, moet binnenkort tot de verleden tijd behoren. 

In een nieuwe cao is vastgelegd dat de ambachtslieden vanaf 2012 geen dakrollen mogen tillen die zwaarder zijn dan 25 kilo. Dat maakte vakbond CNV Vakmensen dinsdag bekend.
www.penoactueel.nl

07-06-2010

'Zwangere vrouwen gediscrimineerd op werk'

Een op de vijf zwangere vrouwen of vrouwen die net een kind hebben gekregen loopt tegen problemen aan op de werkvloer. Hetzelfde aantal zegt zich gediscrimineerd te voelen als het gaat om loonsverhoging of promotie.

Dat is de uitkomst van onderzoek door de Belgische Universiteit van Hasselt onder zeshonderd vrouwen uit Vlaanderen en Wallonië. Dat schrijft De Standaard maandag.

Uit het onderzoek blijkt dat veel Belgische werkgevers nalaten te onderzoeken of de werkomstandigheden veilig zijn voor zwangere vrouwen en ongeboren kinderen. Zestig procent van de bedrijven blijkt niet aan deze wettelijke verplichting te voldoen.

05-06-2010

Te absurd voor woorden!

http://www.sbs6.nl/web/show/id=117418/langid=43
bekijk het filmpje vanaf de 00.46 min.

Dit vind ik een typisch geval van machtsmisbruik. Jongen naïef meisjes die graag de baan of de stage plek willen hebben. Kunnen hier nog wel eens vatbaar voor zijn. Als de meisjes een keer met de mannen naar bed zijn geweest. Willen de mannen alleen nog maar meer.

Voor dat ik dit filmpje zag wist ik niet dat dit kon gebeuren. En ik denk dat er veel meer mensen hier geen weet van hebben. Ik vind het goed om dit bekend te maken. Waardoor de kans groter is dat de daders worden gepakt.Ik vind het zeker dat je dit als HRM-er in de gaten moet houden! Je kunt bijvoorbeeld een stagaire op meerdere plaatsen binnen het bedrijf stage laten lopen. Waardoor de stagaire niet alleen met de dader te maken heeft Door vertrouwen bij de stagaire tekrijgen. Praat je sneller met je. En kan ze over het voorval praten.

Werknemer betrapt!

Op een maandagmiddag in november gaat een 33-jarige vrouw, administratief medewerker bij een advocatenkantoor in Alphen aan den Rijn, naar huis. Ze vergeet haar computer af te sluiten en het oog van haar baas valt op de hotmail account die nog openstaat. Hij begint te lezen. Dan stuit hij op een mailwisseling tussen de vrouw en een voormalige advocaat van het kantoor, over een dossier dat nog moet worden overgedragen. De woorden “illegaal” en “uren knippen” trekken zijn aandacht.
De vrouw schrijft dat zij eerst uren uit het dossier zal verwijderen voordat ze het aan de advocaat zal overdragen. “Dat is hartstikke illegaal”, antwoordt de advocaat, waarop de vrouw reageert met: “Illegale dingen doe ik wel vaker voor jou.” Woedend belt de baas zijn medewerker. Hij ontslaat haar op staande voet.

04-06-2010

Computer grijpt in bij te hoge werkdruk

Dankzij een nieuwe technologie worden computergebruikers gewaarschuwd bij een te hoog oplopende werkdruk. Een gadget houdt stemming en stressniveau in de gaten.


Dat meldt persbureau AP naar aanleiding van een presentatie van de gadget deze week op een Aziatische IT-beurs.

De techniek geeft aan de hand van de hartslag aan, wanneer het tijd is om even een kopje koffie te gaan drinken. Het meten vindt plaats door middel van sensoren in een speciale computermuis. Software combineert de informatie vervolgens met gegevens als leeftijd en sekse.

“Het is net als met vingerafdrukken, iedereen is uniek” , aldus David Chang, vice-president van het bedrijf dat de ‘BioDynamic Signature’ ontwikkelde.


Bron: www.nu.nl/werk-en-prive


02-06-2010

Afvallen op kosten van de baas

"Er is een grote toename van projecten die afvallen bevorderen", aldus een onderzoeker van de Universiteit van Pennsylvania woensdag in The Wall Street Journal.

Zo kregen werknemers van een ziekenhuis in de staat Ohio van hun baas een stappenteller mee om vervolgens te worden uitbetaald voor de meters die ze op een dag lopen.

01-06-2010

Vaders willen flexibeler werken

Veel vaders willen een betere combinatie van werk en gezin, maar ondernemen om allerlei redenen geen actie. Werkende vaders zijn vaak niet goed op de hoogte van de mogelijkheden hun werk en privéleven beter af te stemmen.

Ze vrezen financiële consequenties en reputatieschade en zijn -vaak ten onrechte- huiverig om hun wensen bij hun werkgever aan te kaarten. Dat blijkt uit onderzoek dat demissionair minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) maandag presenteert.

Volgens Rouvoet lijkt het tij momenteel gunstig voor meer thuiswerken. Zo raken flexibele werktijden steeds meer in zwang.

De zorg voor kinderen is na de behoefte aan meer vrije tijd het belangrijkste motief voor vaders om minder te willen gaan werken, zo zou uit het onderzoek blijken. Drie op de vier vaders met jonge kinderen willen graag flexibele werktijden om meer tijd te hebben voor zorgtaken.

'Meer uitzendkrachten moeten scholing krijgen'

DEN HAAG - Uitzendbureaus willen meer investeren in scholing van uitzendkrachten. Momenteel volgt 13 procent van de uitzendkrachten een opleiding. In de toekomst moet ten minste 20 procent scholing krijgen.


Scholingsfonds Stoof, waarin werkgevers- en werknemersorganisaties verenigd zijn, pleit voor een nationaal scholingsfonds dat daarin moet voorzien.

27-05-2010

Jongeren 'met een vlekje' ontmoeten toekomstige bazen

Bedrijven en werkzoekende Wajongers en hun begeleiders konden elkaar gisteren in Breda ontmoeten op de tweede Wajongwerkt-markt.
Met de markt hoopt het UWV Wajongers, jongeren met een psychische of fysieke handicap, sneller aan het werk te helpen. Jeffrey de Roode, arbeidsdeskundige bij het UWV Werkbedrijf en mede-organisator van de banenmarkt erkent dat de classificatie van jongeren als Wajonger een stempel op hen drukt. "Nu er door de crisis weinig vacatures zijn, is het moeilijk om werkgevers ervan te overtuigen dat ook jongeren met een 'vlekje' een kans moeten krijgen. Werkgevers zijn vaak afwachtend. Ze staan niet direct te springen om in zee te gaan met het logge UWV."
Subsidies en belastingvoordelen moeten werkgevers overhalen om toch jonge gehandicapten in dienst te nemen.

Werkgever na ontslag nog verantwoordelijk voor werknemer

In het Carré- debat van woensdag 26 mei 2010 werd het verkorten van de WW- uitkering aangehaald. Demissionair vice-premier Rouvoet van de Christen Unie was het niet eens met deze stelling. Hij wil echter wel dat de werkgever mede- verantwoordelijk wordt voor het transitieproces van baan naar baan. Hij wil dat de werkgever een half jaar loon doorbetaald aan de reeds ontslagen werknemer en dat deze daarna pas een WW- uitkering gaat ontvangen.

25-05-2010

onderwijs schiet tekort

Loopbaanbeleid onderwijs schiet tekort
Laatst gewijzigd: 17 maart 2010 12:45
AMSTERDAM - Onderwijspersoneel is ontevreden over het loopbaanbeleid waar zij mee te maken hebben. De medewerkers vinden de doorgroeimogelijkheden te beperkt en de meest gebruikte loopbaanmethoden onvoldoende effectief.

Mederwerkers actief mee laten denken over hun loopbaan is erg belangrijk. Er zijn steeds meer hulpmiddelen om medewerkers zo veel mogelijk te betrekken met hun eigen ontwikkelingen.
Het is niet alleen belangrijk voor de werknemer maar ook voor het bedrijf. Want hoe meer de werknemer zich zelf ontplooit hoe meer je aan de werknemer hebt.
In veel bedrijven word dat ook gedaan. In dit artikel zijn ze niet tevreden met de ontwikkelingen van de medewerkers. De medewerkers willen meer doorgroeimogelijkheden.


Als HRM-er vind ik dat er voldoende doorgroeimogelijkheden moeten zijn voor de medewerkster.
Want dat motiveerd de medewerker en kan je het beste uit een medewerker halen.
Hierdoor voelt de medewerker zich ook op hun plaats binnen de organisatie.
Waardoor de medewerker ook beter werk levert.
Dus geef medewerkers de kans zich zelf te ontplooien binnen de organisatie.

21-05-2010

Helft van personeel in zorg wil weg

Dat niet alle verpleegkundige, verzorgende en artsen momenteel juichend naar hun werk gaan, wist bestuursvoorzitter Roger van Boxtel van zorgverzekeraar Menzis wel. Maar dat de uitkomst van de Nationale Enquête Werken in de Zorg 2010 van Menzis zó negatief zou zijn, had hij niet verwacht. 
"Ruim de helft van de vierduizend ondervraagden, allemaal medewerkers in de zorg, overweegt om de zorg de rug toe te keren. Terwijl er door de vergrijzing alleen maar meer zorgpersoneel nodig is. Dat is heel ernstig."
Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn in 2020 bijna een half miljoen extra mensen in de zorg nodig, het dubbele van het aantal dat zich - zoals het er nu naar uitziet - daadwerkelijk zal aandienen. De enorme bureaucratie is volgens de ondervraagden een belangrijke oorzaak voor het verdwijnen van het plezier in het werk. "Personeel in de zorg is maar liefst 40 procent van zijn tijd kwijt aan administratief werk. Een verpleegkundige wil gewoon aan het bed staan, mensen verzorgen." 
De beloning is niet het probleem, meent Menzis-topman. "Ik hoor deze mensen zelden beginnen over hun salaris."
Zorginstellingen zijn van A tot Z dichtgeregeld met protocollen en bepalingen, alles om te voorkomen dat er ook maar iets misgaat, ziet van Boxtel. "We moeten weer leren om vertrouwen te hebben. Draai het om. Laat de arts of verpleegkundige die patiënt behandelen. Controleer pas achteraf.
Bron: Brabants Dagblad, 19 mei 2010

Speciaal ontslagrecht ambtenaar ontmantelen

CDA en D66 willen dat ambtenaren hun speciale arbeidsrecht kwijtraken en dezelfde rechten krijgen als andere werknemers in Nederland. D66-Kamerlid Fatima Koser Kaya en CDA-Kamerlid Eddy van Hijum bereiden daartoe een wetsvoorstel voor. 
Sinds 1929 geldt voor ambtenaren een speciaal arbeidsrecht. Dat betekent onder meer dat zij vier keer in beroep mogen gaan tegen ontslag. Daardoor kan zo'n procedure vele jaren duren. Gewone werknemers kunnen hooguit twee keer hun ontslag aanvechten bij de rechter. Ook gelden voor ambtenaren allerlei toeslagen na ontslag.
Volgens CDA en D66 zijn de twee rechtssystemen op de arbeidsmarkt omslachtig en uit de tijd. De overheid kan nu moeilijk snijden in het eigen personeel. Daarnaast moeten alle regels en wetten nog voor de overheidssector worden vertaald, wat veel administratieve rompslomp oplevert. 

20-05-2010

Meer medewerkers willen doorwerken

Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat steeds meer medewerkers door willen werken tot hun 65e. In 2005 wilde nog 21% doorwerken, ten opzichte van 42% vorige jaar. Het zijn vooral de jonge en oudere werkneers die door willen werken. De groep die niet langer door wil werken verschilt heel erg van leeftijd. Het blijkt dat er tussen mannen en vrouwen weinig verschil is. Wel zeggen vrouwen vaak dat ze er nog niet helemaal uit zijn. Hoger opgeleiden willen ook vaker doorwerken dan lager of middelbaar opgeleiden.

In de bouw ziet bijna de helft op tegen doorwerken tot de 65. Anderen sectoren waar werknemers liever niet tot hun 65 doorwerken zijn de industrie, vervoer, communicatie, openbaar bestuur en financiële dienstverlening. In de landbouw en het onderwijs wil men echter wel doorwerken.

De bereidheid om na het 65e levensjaar nog door te werken is minder groot. Maar liefst 58% is hier op tegen.

Levenscyclus van een medewerker.


Elke medeweker heeft zijn eigen levenscyclus binnen een organisatie. Een levenscyclus kan op veel manieren worden weer geven. Bijvoorbeeld heeft Ulrich ook een model gemaakt. Hij geeft in zijn model weer dat organisaties zich bemensen, waarna deze nieuwe medewerkers beoordeeld worden op basis van gemeten prestaties. Op basis van deze beoordeling worden medewerkers beloond en gaan ze zich ontwikkelen. Dit is een cyclisch proces tot het moment dat medewerkers de organisatie verlaten.