17-06-2010

Vorig jaar 73 procent meer ontslagaanvragen

Met de economische crisis is vorig jaar het aantal ontslagaanvragen bij het UWV Werkbedrijf en de kantonrechter fors gestegen.

In totaal hebben werkgevers voor ongeveer 90.000 werknemers ontslag aangevraagd in 2009. Dat betekent een stijging van 73 procent ten opzichte van een jaar eerder. 


Dat blijkt uit de Ontslagstatistiek 2009, die demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De jaarlijkse rapportage meldt niet alle beëindigde arbeidscontracten. Zo zijn niet meegeteld: de ontslagen op staande voet, afloop van tijdelijke contracten en beëindigingen van overeenkomsten met wederzijds goedvinden.

Redenen
Twee derde van de ontslagaanvragen verliep vorig jaar via uitkeringsinstantie en arbeidsbemiddelaar UWV. Bij ruim 80 procent van de ontslagvergunningen die het UWV verleende, wilden de werkgevers om bedrijfseconomische redenen van personeel af. In 15 procent van de gevallen had het te maken met arbeidsongeschiktheid.

Werkgevers kiezen vaak voor een procedure via het UWV, omdat ze bij de kantonrechter veelal een hogere ontslagvergoeding moeten betalen.

Met de economisch moeilijke tijden is ook goed te zien dat werkgevers om financiële redenen vaker kiezen voor het UWV.

Bij de overheidsinstantie is het aantal ontslagaanvragen vorig jaar 112 procent gestegen tot 60.064, terwijl bij de rechters sprake was van een toename van 27 procent tot 29.854 ontbindingsverzoeken.
© ANP

Het is echt een extreme stijging, ergens snap ik het wel, veel bedrijven zijn genoodzaakt medewerkers te ontslaan ivm de kosten. Maar toch het is een hele extreme stijging.

1 opmerking:

  1. Helaas komt deze uitslag niet als een verrassing. Door de crisis hebben veel bedrijven personeel moeten laten gaan om zo zelf hun hoofd boven water te houden. Het is natuurlijk nooit leuk om ontslagen te worden, maar voor het bedrijf is die situatie ook niet prettig.

    We moeten ook niet vergeten dat als een bedrijf niet een aantal mensen laat gaan, het bedrijf failliet kan gaan.

    Er zijn meerdere kanten aan een ontslag.

    BeantwoordenVerwijderen