01-06-2010

'Meer uitzendkrachten moeten scholing krijgen'

DEN HAAG - Uitzendbureaus willen meer investeren in scholing van uitzendkrachten. Momenteel volgt 13 procent van de uitzendkrachten een opleiding. In de toekomst moet ten minste 20 procent scholing krijgen.


Scholingsfonds Stoof, waarin werkgevers- en werknemersorganisaties verenigd zijn, pleit voor een nationaal scholingsfonds dat daarin moet voorzien.
Stoof presenteerde vrijdag een onderzoek naar scholing in de uitzendbranche. Alleen mensen die tijdelijk aan het werk zijn via een uitzendbureau zijn in het onderzoek meegenomen. Scholieren en studenten zijn buiten beschouwing gelaten.
Vooral uitzendkrachten tussen de 25 en 34 jaar laten zich scholen. 40 procent heeft geen startkwalificatie voor de arbeidsmarkt, stelde Stoof vast.
 Door uitzendkrachten scholing aan te bieden, krijgen zij nog meer kansen op de arbeidsmarkt. Vooral voor ongeschoolde uitzendkrachten is een opleiding erg belangrijk. Wanneer zij met een kwalificatie op de arbeidsmarkt komen, hebben zij wellicht ook meer kans om binnen een organisatie te kunnen blijven.
De ongeschoolde uitzendkrachten kunnen zich moeilijk ontwikkelen, omdat zij altijd in een functie terecht komen waar geen of weinig scholing voor nodig is geweest. Hierdoor zal hun ontwikkeling ook niet doorzetten. Wanneer zij scholing krijgen, kunnen zij in andere functie werkzaam worden en zich dus ook beter ontwikkelen. Het type organisatie zal wellicht veranderen, het soort collega's, werkmentaliteit, dit alles kan bijdragen aan een betere ontwikkeling van de uitzendkrachten.

Ook kunnen deze uitzendkrachten, na deze scholing, wellicht zelfstandig gaan solliciteren. Hierdoor nemen zij hun eigen loopbaan weer in handen en kunnen zij zelf beter bepalen welke richting zij op willen.

Het nationale scholingsfonds waar Scholingsfonds Stoof het over heeft, lijkt me een prima initiatief. Mogelijk kiezen uitzendbureaus hierdoor sneller voor scholing. Het nadeel aan dit fonds kan natuurlijk wel zijn, dat wanneer het 'potje' leeg is, de uitzendbureaus niet kiezen voor scholing en uitzendkrachten hier de dupe van worden.

Het percentage dat geen startkwalificatie heeft voor de arbeidsmarkt, vind ik vrij hoog. Zoals ik net al aangaf, ben ik echt van mening dat hierdoor hun ontwikkeling stagneert. Kiezen zij voor scholing, kunnen zij zich meer en beter ontwikkelen.


Bron: http://www.nu.nl/werk-en-prive/2257312/meer-uitzendkrachten-moeten-scholing-krijgen.html

2 opmerkingen:

  1. We leven nu in een maatschappij waar ' je leven lang leren' niet raar klinkt. Je moet je in deze tijd steeds blijven ontwikkelen omdat de maatschappij dat ook doet.

    Het feit dat steeds meer uitzendkrachten een opleiding volgen is een teken dat zij zich ook graag willen ontwikkelen en mee willen gaan met de tijd. Ze willen een betere baan en meer kans om die te vinden.

    Ik vind het een goed idee om een nationaal scholingsfonds op te zetten. Op deze manier hebben mensen meer kans om een baan te vinden die goed bij hun persoonlijkheid en behoeften past. Dit is ook positief voor de toekomstige werkgevers.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het goed als uitzendkrachten zich meer gaan scholen. Hierdoor zijn ze aantrekkelijker op de arbeidsmarkt. En hebben ze een grotere kans op een vaste baan.
    Ik vind het alleen geen goed idee om een nationaal scholingsfonds op te zetten. Want zo wilt iedereen wel uitzendkracht zijn. Want dan krijg je een gratis studie erbij. De nationaal scholingsfonds zal dan de nieuwe IB groep zijn. Voor veel mensen die geen geld hebben om te studeren maar wel een beter baan willen hebben.

    BeantwoordenVerwijderen