Veel vaders willen een betere combinatie van werk en gezin, maar ondernemen om allerlei redenen geen actie. Werkende vaders zijn vaak niet goed op de hoogte van de mogelijkheden hun werk en privéleven beter af te stemmen.
Ze vrezen financiële consequenties en reputatieschade en zijn -vaak ten onrechte- huiverig om hun wensen bij hun werkgever aan te kaarten. Dat blijkt uit onderzoek dat demissionair minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) maandag presenteert.
Volgens Rouvoet lijkt het tij momenteel gunstig voor meer thuiswerken. Zo raken flexibele werktijden steeds meer in zwang.
De zorg voor kinderen is na de behoefte aan meer vrije tijd het belangrijkste motief voor vaders om minder te willen gaan werken, zo zou uit het onderzoek blijken. Drie op de vier vaders met jonge kinderen willen graag flexibele werktijden om meer tijd te hebben voor zorgtaken.
Bezwaar
Veel vaders denken dat korter of flexibel werken in hun functie onmogelijk is, of dat hun baas er bezwaar tegen gaat maken. Wettelijke regelingen over verlofrechten en het recht op deeltijd hebben dus nog niet tot een cultuurdoorbraak geleid, is de conclusie. Werkgevers beoordelen verzoeken van vrouwen om deeltijd te werken nog altijd positiever dan die van mannen.
Wel is het zo dat mannen die minder willen werken en van baan veranderen, deze wens twee keer zo vaak realiseren als mannen die in dezelfde werkkring blijven. Mannen die bij dezelfde werkgever blijven, blijven voorzichtig. Na een ouderschapsverlof experimenteren ze soms met deeltijdwerk. Als dat goed uitpakt, worden vaak meer definitieve afspraken gemaakt.
Werkgevers staan volgens het onderzoek nog niet te springen om mannen in deeltijd te laten werken, maar zijn vaker positief tegenover flexibele werktijden en 'gecomprimeerde' werkweken.
Bron: nu.nl/werk-en-prive
Vaders willen graag tijd door brengen met hun kinderen. Ik vind dat mannen en vrouwen gelijk behandeld moeten worden. Een vader heeft evenveel recht om zijn kinderen te zien opgroeien als een moeder. Het is voor een werkgever een 'normale' zaak geworden dat wanneer een vrouw een kind heeft gekregen, deze minder gaat werken om voor het kind te zorgen. Dit terwijl er ook veel mannen zijn die de zorg voor het kind samen willen dragen.
Werkgevers moeten het makkelijker maken voor vaders om zorg te dragen voor hun kinderen en er ook van te genieten. Als dit kan door flexibele werktijden in te voeren is dit een uitstekende oplossing. Op deze manier is het een win-win situatie. Het moet mogelijk zijn om dit bij de werkgever aan te geven zonder dat dit enige negatieve gevolgen heeft voor de werknemer.
Ik ben het eens met Sam, iedereen heeft recht om bij zijn of haar kinder te zijn, man of vrouw. Als je de vaders een "papadag'geeft zullen ze waarschijnlijk een beter gevoel hebben over een baan em voorkom je onnodig ziekmelden
BeantwoordenVerwijderenIk vind dat je in een bedrijf altijd full timers nodig hebt. Want full timers blijven beter op de hoogte en zijn er iedere dag waardoor je op ze kan bouwen. Maar je kan niemand verplichten om full time te gaan werken. Zowel een man als een vrouw niet. Een man die 1 dag per week bij zijn kinderen wilt zijn moet dat doen. Dat is goed voor het kind maar waarschijnlijk ook voor de mannelijke werknemer. Want die word daar gelukkig van en hoeft zich niet ziek te melden om een dag bij zijn kind te zijn.
BeantwoordenVerwijderen