27-05-2010

Werkgever na ontslag nog verantwoordelijk voor werknemer

In het Carré- debat van woensdag 26 mei 2010 werd het verkorten van de WW- uitkering aangehaald. Demissionair vice-premier Rouvoet van de Christen Unie was het niet eens met deze stelling. Hij wil echter wel dat de werkgever mede- verantwoordelijk wordt voor het transitieproces van baan naar baan. Hij wil dat de werkgever een half jaar loon doorbetaald aan de reeds ontslagen werknemer en dat deze daarna pas een WW- uitkering gaat ontvangen.

Ik vind dat de Christen Unie het met deze regeling nog moelijker maakt voor de werkgever om iemand te ontslaan. Natuurlijk zijn er verschillende voor- en nadelen te noemen aan deze regeling. Persoonlijk denk ik dat deze regeling de werknemer niet zal stimuleren bij het zoeken naar nieuw werk. Meneer Rouvoet zegt dat de verantwoordleijkheid bij de werkgever en de werknemer wordt gelegd en dat zij samen moeten zorgen dat de werknemer weer terecht komt op de arbeidsmarkt / in een nieuwe baan.

Wat betreft ontwikkeling van de medewerker, kan een ontslag hier in zekere mate aan bijdragen. Ontslagen worden heeft op (bijna) iedereen een hele grote impact. Maar ontslag kan ook omgedraaid worden naar iets positiefs. Een medewerker kan na zijn ontslag na gaan denken over wat hij wil en kan. Het kan een keerpunt worden in zijn/ haar loopbaan. De reden van het ontslag heeft hier ook een bjdrage in. Is deze medewerker ontslagen omdat hij niet wil / kan of doet? Of waren er andere redenen.

Door de regeling van meneer Rouvoet blijft een medewerker nog langer verbonden met zijn 'oude' werkgever. Hierdoor kan het verwerkingsproces van het ontslag mogelijk langer duren. Door het contact kan de medewerker zich nog steeds verbonden voelen met de organisatie. De klap van het ontslag komt later!

Ik ben het dus niet eens met de regeling die meneer Rouvoet in wil gaan voeren. Als HRM-er moet je natuurlijk klaar staan voor de medewerkers in de organisatie. Ook voor, tijdens en na het ontslag. Maar als een medewerker echt niet wil werken, dan wordt de werkgever hier, zelfs na ontslag, de dupe van.

1 opmerking:

  1. Ik ben het helemaal met Patricia eens. Het moet niet nog moeilijker worden om een werkgever te ontslaan. Immers als een werknemer niet goed functioneerd wil zijn baas hem niet langer in dienst hebben. De medewerker moet zich ook verder kunnen ontwikkelen, weten wat goede en minder goede eigenschappen zijn.
    Ik denk ook dat de minder gemotiveerde werknemers niet zo snel op zoek zullen gaan naar een andere baan als hun oude werkgever nog verantwoordelijk is voor hun.

    Dit voorstel heeft dus voor beide partijen een negatieve invloed. De werkgever en werknemer kunnen samen tot afspraken komen om het ontslag zo 'goed' mogelijk te laten verlopen. Dit is echter wel een keus die beide moeten willen maken.

    BeantwoordenVerwijderen