CDA en D66 willen dat ambtenaren hun speciale arbeidsrecht kwijtraken en dezelfde rechten krijgen als andere werknemers in Nederland. D66-Kamerlid Fatima Koser Kaya en CDA-Kamerlid Eddy van Hijum bereiden daartoe een wetsvoorstel voor.
Sinds 1929 geldt voor ambtenaren een speciaal arbeidsrecht. Dat betekent onder meer dat zij vier keer in beroep mogen gaan tegen ontslag. Daardoor kan zo'n procedure vele jaren duren. Gewone werknemers kunnen hooguit twee keer hun ontslag aanvechten bij de rechter. Ook gelden voor ambtenaren allerlei toeslagen na ontslag.
Volgens CDA en D66 zijn de twee rechtssystemen op de arbeidsmarkt omslachtig en uit de tijd. De overheid kan nu moeilijk snijden in het eigen personeel. Daarnaast moeten alle regels en wetten nog voor de overheidssector worden vertaald, wat veel administratieve rompslomp oplevert.
De gelijktrekking van de arbeidsrechten zal er volgens de twee partijen bovendien toe leiden dat werknemers makkelijker overstappen tussen de overheid en de private sector. Al met al zal er honderden miljoenen euro's kunnen worden bespaard als het speciale recht voor de ongeveer 1 miljoen ambtenaren verdwijnt, stellen Koser Kaya en van Hijum.
In 2005 onderzocht een werkgroep van het ministerie van Binnenlandse Zaken of er nog wel een aparte rechtspositie voor ambtenaren nodig is. De conclusie was dat voor overheidspersoneel heel goed het gewone arbeidsrecht kan gelden, met uitzondering van de rechtelijke macht en politieke benoemingen.
Bron: Brabants Dagblad, 4 mei 2010
In dit artikel staan genoeg redenen om het ontslagrecht voor ambtenaren te ontmantelen. Ik zie ook geen reden waarom ambtenaren een speciaal ontslagrecht moeten hebben. Het zijn immer, net zoals de normale werknemers, mensen! Het kost honderden miljoenen euro's extra terwijl de uitslag vaak de vierde keer hetzelfde is als de eerste keer. Het enige verschil is dat zo'n procedure enkele jaren gaat duren, hierdoor krijgen de ambtenaren gewoon doorbetaald. Bij de normale werknemer echter wordt de procedure zo snel mogelijk afgehandeld.
Ik ben het er mee eens dat een ontslagprocedure niet te makkelijk mag gaan, er moet wel een grondige reden voor zijn, maar wanneer iemand niet functioneert en er hierover ook gesprekken zijn geweest. Moet de werknemer, ongeacht wie het is, ontslagen kunnen worden. Niemand wil een werknemer die niet functioneert, dit kost immers meer geld dan dat het een bedrijf opbrengt.
Zoals u kunt lezen is er in 2005 ook al een grondig onderzoek naar gedaan. Het is dus mogelijk om het ontslagrecht voor ambtenaren te ontmantelen. Ik raad dan ook aan om dit onderzoek goed door te lezen en de voor- en nadelen af te wegen. Het gaat het immer wel om veel geld dat onnodig wordt 'weggegooid'.
Voor het lezen van dit artikel was ik niet op de hoogte van het speciale arbeidsrecht voor ambtenaren. Net als Samantha vind ik dit overbodig. Waarom zouden er ambtenaren anders regels gelden als het gaat om arbeidsrecht? En zou een uitslag mbt ontslag de 3de of 4de keer inderdaad anders zijn dan de eerste keer?
BeantwoordenVerwijderenDe regels voor ontslag mogen wat mij betreft niet verspoeld worden. Hierdoor zou het voor werkgevers wellicht te gemakkelijk worden om een medewerkers te ontslaan. Een werkgever zal dan mogelijk eerder kiezen voor ontslag, dan energie steken in de ontwikkeling van de betreffende medewerkers. Ontslag kan wellicht voor de werkgever de beste oplossing zijn (of lijken) maar het kan een grote negatieve invloed hebben op de ontwikkeling en de loopbaan van de medewerker. Deze kan een negatief zelfbeeld krijgen en zal bij een nieuwe werkgever wellicht tegen dezelfde problemen aanlopen....
Ik vind dat elke medewerker, recht heeft op de zelfde arbeidsrechten. Ik vind het oneerlijk dat ambtenaren een verspoeld ontslagrecht hebben. Hierdoor kunnen ze eerder hun baan kwijt raken waardoor je onzekerheid creeert.
BeantwoordenVerwijderenIk ben het hier met mijn groepsgenoten eens. Iedereen heeft het recht op het zelfde als je werkt. Het moet niet zijn dat ambtenaren uitzonderingen krijgen. Je hoort zo vaak mensen spotten over ambtenaren. Daardoor heb ik ook het idee dat mensen met een scheef gezicht naar ambtenare kijken.
BeantwoordenVerwijderenIk denk dan ook dat het goed is als iedereen dezelfde rechten hebben, ook voor het aanzien van de ambtenaar zelf.