20-05-2010

Meer medewerkers willen doorwerken

Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat steeds meer medewerkers door willen werken tot hun 65e. In 2005 wilde nog 21% doorwerken, ten opzichte van 42% vorige jaar. Het zijn vooral de jonge en oudere werkneers die door willen werken. De groep die niet langer door wil werken verschilt heel erg van leeftijd. Het blijkt dat er tussen mannen en vrouwen weinig verschil is. Wel zeggen vrouwen vaak dat ze er nog niet helemaal uit zijn. Hoger opgeleiden willen ook vaker doorwerken dan lager of middelbaar opgeleiden.

In de bouw ziet bijna de helft op tegen doorwerken tot de 65. Anderen sectoren waar werknemers liever niet tot hun 65 doorwerken zijn de industrie, vervoer, communicatie, openbaar bestuur en financiƫle dienstverlening. In de landbouw en het onderwijs wil men echter wel doorwerken.

De bereidheid om na het 65e levensjaar nog door te werken is minder groot. Maar liefst 58% is hier op tegen.



Bovenstaand artikel past natuurlijk heel erg bij de huidige actualiteiten over het wel of niet doorwerken tot 67 jaar. Wat ik jammer vind aan dit artikel is dat er geen reden wordt genoemd voor de groei van medewerkers die tot 65 jaar willen doorwerken. Er natuurlijk heel wat redenen te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan het sociale aspect van arbeid. Arbeid heeft een steeds belangrijkere rol aangenomen in het leven van mensen. Het is meer dan alleen werken. Het is een sociale en vaak ook gezellige aangelegenheid. Mensen die stoppen met werken verliezen deze sociale contacten vaak, waardoor ze makkelijker geisoleerd raken. (Uiteraard geldt dit niet voor iedereen.)


Wat hierbij aansluit en wat tevens nog een reden is om langer door te willten werken, is de ontwikkeling die mensen doormaken tijdens hun loopbaan. Medewerkers krijgen steeds meer mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen. Dit kan door middel van cursussen en trainingen, maar ook door doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie. Medewerkers hebben het verloop van hun loopbaan zelf in de hand en maken de ook vaak hele bewuste keuzes wanneer het gaat om hun loopbaan. Wel of niet doorwerken tot de 65 vind ik hier dan ook prima in passen. Een trend van dit moment is het levenlang leren en dus een leven lang ontwikkelen.


Natuurlijk zijn er ook nog steeds genoeg redenen te bedenken waarom men niet door wil werken tot de 65. En wellicht zijn er nog meer redenen waarom men niet tot de 67 door wil werken. Zelf ben ik erg benieuwd tot hoelang onze generatie door moet werken. Wordt het dan toch die 67 jaar of wordt het misschien zelfs 70? Niemand die dat nu al weet. Wat ik wel weet is dat wij als toekomstig HRM-er omstandigheden moeten creƫeren die het langer werken mogelijk maken. Hierbij hoort ook het aanbieden en mogelijk maken van ontwikkeling.

1 opmerking:

  1. Ik ben het grotendeels een met Patricia. We moeten het voor mensen mogelijk maken om tot hun 65 of 67 door te werken. Echter wat doe je met de mensen die jarenlang intensief werk hebben gedaan en wat veel eisen heeft gesteld aan hun lichaam. Denk hierbij aan een dakdekker, deze moet iedere dag zware materialen naar boven tillen. Op hun 65 is hun lichaam 'op'. Hoe wil je deze mensen om kunnen scholen als zij al hun hele leven op dak staan. Er gaat dan veel tijd en geld zitten in de omscholing. Is dit de moeite waard? Ze hoeven immers maar tot hun 67 te werken.

    Er zal grondig gekeken moeten worden naar welke mensen er omgeschoold kunnen worden. Dit heeft heeft te maken met de tijd en het geld dat beschikbaar is. Het kan ook zijn dat je deze mensen al eerder in hun loopbaan omscholing bied om zo het maximale uit hen te halen. Dit is een mooie casus voor de HRM afdeling...

    BeantwoordenVerwijderen