Om scholing te stimuleren en het belang van een ‘Persoonlijke ontwikkelingsplan (Pop)’ opnieuw onder de aandacht te brengen van het hbo-personeel, is door Zestor - het arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo - een nieuwe stimuleringsregeling gelanceerd. Tijdens de conferentie Hogescholen in dialoog: dag van de kennisuitwisseling op 19 januari is door Willem Jelle Berg - bestuurder van Zestor en tevens lid dagelijks bestuur van CNV Onderwijs – het startschot gegeven voor de actie “Bloei op met 500 POP”. Elke werknemer in het hbo kan nu een bijdrage van maximaal € 500 aanvragen voor een activiteit uit zijn Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Het moet dan wel gaan om een activiteit die nog niet gestart is. Een tweede vereiste is dat de medewerker een arbeidsovereenkomst van minimaal 0,2 fte heeft met een hogeschool die is aangesloten bij de HBO-raad. Via de website www.500pop.nl kan elke medewerker die aan de voorwaarden voldoet een aanvraag indienen.
Het beschikbare budget bedraagt 1 miljoen euro. Dat wil zeggen dat minimaal 2000 medewerkers kunnen profiteren van dit initiatief van Zestor. Wel geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt en op=op.
De actie loopt nu twee weken en is een groot succes, want inmiddels zijn ruim 300 aanvragen ingediend. Wie zeker wil zijn dat zijn aanvraag nog gehonoreerd wordt, moet dus enige haast maken!
Procedure
De medewerker vraagt zelf de subsidie aan. In vijf stappen wordt hij door de procedure geleid.
Stap 1: Benoem een activiteit uit uw POP, waarvoor u de 500 euro (maximaal) wilt gebruiken.
Stap 2: Check het budget van uw hogeschool.
Stap 3: Vul het aanvraagformulier in.
Stap 4: Print het aanvraagformulier, onderteken het en laat het ook ondertekenen door uw leidinggevende. Daarmee verklaart hij dat de aangevraagde activiteit een onderdeel is van uw POP.
Stap 5: Stuur het formulier met een kopie van uw identiteitsbewijs en arbeidsovereenkomst naar Zestor.
Zestor behandelt de aanvragen in volgorde van binnenkomst. Binnen twee weken ontvangt u een bericht van Zestor over de toekenning.
De nieuwe regeling is een aanvulling op de regelingen in hoofdstuk O ‘Persoonlijke ontwikkelingsplannen’ van de CAO-HBO 2007-2010. Daarin is o.a. vastgelegd dat voor het realiseren van een POP tenminste 59 uur deskundigheidsbevordering voor onderwijzend personeel en 20 uur voor overig personeel beschikbaar is. De werknemer krijgt daarnaast de beschikking over een persoonlijk budget voor ontwikkeling ter grootte van 0,8% van zijn jaarsalaris met een minimum van € 300,-.
Bovenstaand initiatief vind ik erg goed. Binnen iedere organisatie is het belangrijk dat medewerkers zichzelf kunnen ontwikkelen. Voor docenten geldt dat natuurlijk ook. Door dit initiatief krijgen deze docenten de ‘tools’ om zichzelf verder te ontwikkelen. Het is voor zowel de medewerker als de organisatie prettig wanneer een medewerker weet waar hij zichzelf op wil ontwikkelen. Nog prettiger is de mogelijkheid om dit dan ook daadwerkelijk te gaan ontwikkelen.
Deze vorm van ontwikkelen zal de docenten niet alleen helpen in hun huidige functie, maar zal ook bijdragen aan het verbeteren van hun positie op de arbeidsmarkt. Mochten zij dit dus, gedwongen of vrijwillig, op zoek gaan naar een andere baan, kun de uitgevoerde activiteit zeker bijdragen aan hun positie. Wat ook een heel sterk punt is aan dit initiatief, is dat de medewerker zelf de aanvraag in wil dienen. Hieruit kan een organisatie opmaken welke docenten zichzelf verder willen ontwikkelen en hier ook wat meer moeite voor doen.
Kortom, een zeer goed initiatief van Zestor. Uit het artikel is op te maken dat het een groot succes is geweest. Hopelijk zal deze stimuleringsregeling in de toekomst vaker gelanceerd worden.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten