07-06-2010

'Zwangere vrouwen gediscrimineerd op werk'

Een op de vijf zwangere vrouwen of vrouwen die net een kind hebben gekregen loopt tegen problemen aan op de werkvloer. Hetzelfde aantal zegt zich gediscrimineerd te voelen als het gaat om loonsverhoging of promotie.

Dat is de uitkomst van onderzoek door de Belgische Universiteit van Hasselt onder zeshonderd vrouwen uit Vlaanderen en Wallonië. Dat schrijft De Standaard maandag.

Uit het onderzoek blijkt dat veel Belgische werkgevers nalaten te onderzoeken of de werkomstandigheden veilig zijn voor zwangere vrouwen en ongeboren kinderen. Zestig procent van de bedrijven blijkt niet aan deze wettelijke verplichting te voldoen.

Verder blijkt het opnemen van zwangerschapsverlof vaak de oorzaak te zijn van geschillen tussen vrouwelijke werknemers en hun bazen.

Voor vijf procent van de ondervraagden is tijdens of vlak na de zwangerschap ontslagen of is zelf om discriminatie vertrokken.

© NU.nl/Wilma Haan

Het is belachelijk dat er zo met zwangere vrouwen wordt omgegaan, als je een vrouw aanneemt weet je dat er een kans is dat ze zwanger wordt. Je moet als bedrijf dan ook de gevolgen nakomen en zorgen voor een veilige werkomgeving.

2 opmerkingen:

  1. Als vrouw zijnde kan ook ik me er boos maken om dit soort berichten. Dit is dus één van de redenen waarom vrouwen zo weinig in topfuncties zitten. Omdat wij 'toevallig' zwanger kunnen worden, zouden we niet dezelfde kansen krijgen als mannen. Als vrouw zijnde wordt je bijna gedwongen om te kiezen tussen een carrière en een gezinnetje starten. Echt belachelijk! Ik denk dat dit heel goed te combineren is. Je hoort namelijk ook steeds vaker dat mannen flexibelere willen werken wegens de kinderen. Dit gaat toch ook niet 'ten kosten' van hun loopbaan?

    Door deze vorm van discriminatie kunne vrouwen zich niet verder ontwikkelen in hun beroepsrol / -identiteit. Heel erg jammer, want moederschap en een carrière zijn (volgens mij) heel goed te combineren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Allereerst vindt ik dat in het begin geen onderscheid gemaakt mag worden tussen mannen en vrouwen. Vooral niet met het excuus dat een vrouw zwanger kan worden. Het gaat dan immers om wie het beste gekwalificeerd is.

    Wel kan ik de keuze enigszins begrijpen.
    De reden hiervoor is de tijd die het kost om deze functies te bekleden. Vaak zie je dat mannen of vrouwen toch 5 dagen in de week (of zelfs vaker) bezig zijn met deze functie en dat is logischerwijs ook nodig. Je kunt immers een top functie niet uitvoeren als je slechts de helft van de tijd aanwezig bent. Vooral op het hoogste niveau moeten er soms snel moeilijke beslissingen genomen worden, dat wordt lastig als er niemand aanwezig is die dit kan.

    Wat ook meespeelt voor de werkgevers is het feit dat als iemand niet fulltime aanwezig is hij het gat op moet gaan vullen. Er zal toch een manager aanwezig moeten zijn op de dagen dat iemand afwezig is. Hiermee krijg je dus twee halve functies die de bezetting uitmaken. Wat dit ook nog als nadeel heeft is dat twee geesten twee gedachtes hebben, er zal dus veel meer afstemming nodig zijn dan wanneer er één iemand de functie bekleed. Dit brengt met zich mee dat er beslissingskracht verloren gaat, beslissingen nemen zal dan een stuk lastiger worden.

    Het feit blijft dus dat het bekleden van een top functie en het moederschap lastig te combineren zijn. Dit is echter wel mogelijk door bijvoorbeeld de man thuis te laten of te zorgen voor goede opvang.

    BeantwoordenVerwijderen